Pemberdayaan Remaja Masjid Berbasis Wirausaha untuk Meningkatkan Perekonomian Masjid

Zaharuddin Zaharuddin, Uun Novalia harahap, Denny Walady Utama, Yetti Meuthia Hasibuan, Abdul Azis Syarif

Abstract


Community service is an integral part of the Tri Dharma of higher education, aiming to contribute positively to society. Masjid Silaturahim has faced challenges in achieving financial independence, limiting its ability to provide comfortable facilities for congregants. Additionally, mosque youth lack entrepreneurial spirit and opportunities to develop their potential. The objectives of empowering mosque youth is to enhance mosque financial independence through entrepreneurship managed by mosque youth and developing creativity and innovation in entrepreneurship among mosque youth. Therefore, empowering mosque youth employed a community-based research approach providing education and information on designing and constructing a soap mixer machine.producing liquid dishwashing soap and calculating production costs. The outcomes from this activity are mosque youth can manage a mosque-based entrepreneurship venture by producing and marketing liquid dishwashing soap to be marketed in the community around the Silaturahim Mosque (Jalan Tangguk Bongkar) and traditional markets as well as increased mosque revenue through product sales

Keywords


Youth empowerment; Entrepreneurship; Mosque economy; Dish soap; Soap mixer;

Full Text:

PDF

References


Agussationo, Y. (2021). Peningkatan Kinerja Motor Induksi Melalui Variasi Diameter Lilitan Kawat. Jurnal Elektronika, Listrik, Dan Teknologi Informasi Terapan, 2(2), 8–14. https://doi.org/10.37338/e.v2i2.148

Ahya, R., Prasetyo, R., Sari, M. P., & Lestari, M. S. (2021). Rancang Bangun Mesin Pengaduk Sabun Cuci Cair Untuk Mengoptimalkan Waktu Produksi Pada Industri Rumah Tangga mesin pengaduk yang dibuat juga optimalisasi waktu standar berdasarkan kapasitas mesin tersebut , pada industri rumah tangga . Hal ini dapat menja. Jurnal Inkofar, 5(1), 50–59.

Asrianto, A., & Sukmawati, S. (2022). Analisis Perhitungan Harga Pokok Produksi Telur Ayam Ras PT. Jaya Perkasa di Desa Dampang Kabupaten Bantaeng. YUME : Journal of Management, 5(2), 376–384. https://doi.org/10.37531/yume.vxix.345

Deri, R. R., Nurhayani, N., Mahaputra, S., & Triyandi, E. (2020). Pemberdayaan Ibu Rumah Tangga Melalui Pelatihan Pembuatan Sabun Cuci Piring. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 10(1), 75. https://doi.org/10.30999/jpkm.v10i1.829

Fakhriansyah, M., Fathimahhayti, L. D., & Gunawan, S. (2022). G-Tech : Jurnal Teknologi Terapan. G-Tech : Jurnal Teknologi Terapan, 6(2), 295–305. https://ejournal.uniramalang.ac.id/index.php/g-tech/article/view/1823/1229

Gusti Ayu Dewi Lestari. (2020). Penyuluhan Dan Pelatihan Pembuatan Sabun Padat Organik Di Desa Peguyangan Denpasar. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(1), 54–59. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v5i1.4645

Halim, A., Rico Wijaya Z, & Reni Yustien. (2024). Implementation of Calculation of Cost of Goods Production by Full Costing and Variable Costing Methods (Case Study of MSMEs in the Food Sector in Jambi City). Indonesian Journal of Economic & Management Sciences, 2(1), 141–154. https://doi.org/10.55927/ijems.v2i1.7585

Humaira, L., Agung, A., Suwarnata, E., Agribisnis, P. S., Pertanian, F., Bangsa, U. N., Biologi, P. S., & Bangsa, U. N. (2023). Implementasi Metode Full Costing Pada Penentuan. 1(1), 28–35.

Irawan, Ade (2022) Peran Masjid Al-Mukarromah Dalam Pemberdayaan Ekonomi Masyarakat Di Kelurahan Dusun Besar Kota Bengkulu. Diploma thesis, UIN Fatmawati Sukarno Bengkulu

Khairiady, A. (2017). Formulasi Sabun Cuci Piring Dengan Variasi Konsentrasi Kaolin-Bentonit Sebagai Penyuci Najis Mughalladzah. In Uin Syarif Hidayatullah Jakarta (Issue September). https://repository.uinjkt.ac.id/dspace/bitstream/123456789/37374/1/AZUMARI KHAIRIADY-FKIK.pdf

Kusumayanti, H., Paramita, V., Siregar, V. D., Pudiastuningtyas, N., Vokasi, S., & Diponegoro, U. (2018). Pelatihan PKK. 20(1), 24–25.

Maryanti, M. (2022). Analisis Perhitungan Harga Pokok Produksi Sebagai Dasar Penentuan Harga Jual Produk Homecare Pada Cv Mamatata Fitria Sejahtera Periode Tahun 2021. Skripsi.Bogor: Universitas Pakuan.

Mulyati, T. A., Pujiono, F. E., & Lailiyah, M. (2019). Pemberdayaan Kelompok Ibu Teratai Melalui Pelatihan Pembuatan Sabun Ekstrak Hasil Pekarangan Rumah. Jurnal Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat UNSIQ, 6(3), 132–137. https://doi.org/10.32699/ppkm.v6i3.754

Mustofa, A. Z., Vitasari, P., & Priyasmanu, T. (2021). Pada Pengatur Kecepatan. 4(2), 261–269.

Pembuatan, P., Cuci, S., Dan, P., Cuci, S., Di, P., Bontonompo, D., & Gowa, K. (2023). JPMY Vol. 2 No. 2 Oktober 2023. 2(2), 7–11.

Pradipta, A. (2022). Perancangan Mesin Pengaduk Bahan Pembuatan Sabun Cair Otomatis Dengan Pendekatan Ergonomi. Dinamika Teknik, 12(1), 13–14.

Purwaniati, Emma Emawati, Anne Yuliantini, Winasih Rahmawati, & Idar. (2020). Produksi Sabun Cuci Piring Dan Sabun Mandi Rumah Tangga Sebagai Upaya Peningkatan Kemandirian Masyarakat. Amaliah: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(2), 145–151. https://doi.org/10.32696/ajpkm.v4i2.426

Puspitasari, D., Putri, S., Supono, I., Bakti, P., Industri, S. T., Teknik, F., Pamulang, U., Magister, S., Informatika, T., Pamulang, U., & Jual, H. (2023). Pelatihan harga pokok produksi untuk menetapkan harga jual sabun cuci piring. 4(1), 109–115.

Rumzi Yulisman. (2022). Perancangan mesin pengaduk dengan posisi sudut vertikal 77,5o. JTTM : Jurnal Terapan Teknik Mesin, 3(2), 115–127. https://doi.org/10.37373/jttm.v3i2.290

Serarawani, P. N. (2020). Pengembangan Perancangan Alat Mixing Sabun Cair. Valtech (Jurnal Teknik Industri, 3(1), 75–83.

Setiawati, I., Oktarina, E., & Ariani, A. (2019). Kesesuaian mutu deterjen cuci air untuk alat dapur quality fits detergent of dishwashing liquid. Prosiding PPIS, 1, 135–142. https://ppis.bsn.go.id/downloads/2019/Kesesuaian Mutu Deterjen Cuci Cair untuk Alat Dapur.pdf

Silalahi, E., Emaputra, A., & Indri Parwati, C. (2022). Analisis Pengedalian Kualitas Produk Sabun Cuci Piring Menggunakan Metode Six Sigma Dan Kaizen Di Cv Master Multi Jaya. Prosiding Snast, November, C66-76. https://doi.org/10.34151/prosidingsnast.v8i1.4136

Sulastri, Y., & Wirman, W. (2023). Analisis Komparatif Perhitungan Harga Pokok Produksi Menggunakan Metode Full Costing dan Variable Costing (Studi Kasus Pada UMKM Mawflorist Karawang). Moneter - Jurnal Akuntansi Dan Keuangan, 10(1), 27–31. https://doi.org/10.31294/moneter.v10i1.15107

Veronika Putri Nirwono, Stanly W. Alexander, & Djeini Maradesa. (2023). Analysis of Selling Price Determination using the Cost Plus Pricing Method Based on Full Costing at Bakmie Rica Top Tomohon. Journal of Finance and Business Digital, 2(3), 397–414. https://doi.org/10.55927/jfbd.v2i3.6216




DOI: https://doi.org/10.31334/jks.v7i1.3927

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Jurnal Komunitas : Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

 

_____________________________________________

Jurnal Komunitas : Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat

ISSN 2621-6434

Email : [email protected]
Email : [email protected]

Website: http://ojs.stiami.ac.id/index.php/jks

   

     

 

 

View My Stats