Faktor yang Mempengaruhi Penggunaan Daging Sapi impor Pada Cost di Hotel Grand Dafam Ancol Jakarta

Mohammad Sofyan, Septianci Simare Mare

Abstract


The objective of this study is to find out interest of processed beef menu according to customers and to analyse factors affecting purchase of beef by Hotel Grand Dafam Ancol Jakarta. This study used qualitative research method, so the data collection was carried out by interview to the resource person related to the use of imported beef. The resource persons determined are Sous Chef at Hotel Grand Dafam Ancol, Commis Chef who processed the foodstuff for serving, Cost Controller who planned and arranged the product stock every month at Hotel Grand Dafam Ancol, and information who is obligatory from academic of business study program. The result of study and interview identified that the factors of use of imported  beef at food cost are quality of beef and the price of beef. The obstacles in the use of imported beef are delay delivery and high price. Whereas, solving of delay delivery is storing stock and the high price is solved by making price comparison with another vendor to get the best price

Keywords


Imported Beef, Quality, Price

Full Text:

PDF

References


Buku

AG.Suyono, S. S., & Pramono. (n.d.). Pertimbangan Dalam Membeli Produk Barang Maupun Jasa (4 ed.). Intidayu Press Anonimous.

Ali Purwito dan Indriani. (2015). Ekspor Impor Sistem Harmonis dan Pajak dalam Kepabean.

Andi Susilo. (2013). Panduan Pintar Ekspor Impor. TransMedia.

Anggara, S. (2012). Ilmu Administrasi Negara. CV Pustaka Setia.

Anonimus. (2014). Statistik Peternakan. Dinas Peternakan dan Kesehatan Hewan.

Apriyantono, A. (2012). Pemerintah perketat impor daging sapi hanya dari empat negara. Harian Umum Pelita.

Astuti, W. P. (2019). Ekspor dan Impor. Mutiara Aksara.

Berata, I. K. O. (2015). Panduan Praktis Ekspor Impor. CV. Pustaka Setia.

Daud ST, K. (2011). Buku Pintar Transaksi Ekspor-Impor. Andi Offset.

Dobson, J. (2015). Three Agency-Cost Reasons for Hedging Foreign Exchange Risk (1993 ed., Vol. 19).

Griffin, R. & M. P. (2015). Bisnis Internasional (8 ed.). Salemba Empat.

Kapidin, K. (2017). Strategi Pengendalian Biaya dalam Upaya Meningkatkan Produktivitas Departemen Makanan dan Minuman (Food & Beverage Department).

Kotler, P. dan A. (2018). Prinsip-prinsip Marketing Edisi Ke Tujuh. Salemba Empat.

Kotler, P., & Keller, K. L. (n.d.). Manajemen Pemasaran Jilid I Edisi ke 12. Erlangga.

Kusumo, C. D. (2012). Wagyu beef.

Mulyadi. (2016). Sistem Informasi Akuntansi. Salemba Empat.

Nurwanto. (2012). Sifat Organoleptik Rendang Kelinci dan Rendang Sapi. Fakultas Pertanian dan Peternakan Universitas Islam Negri Sultan Syarif Kasim Riau.

P, S. S. (2012). Manajemen Sumber Daya Manusia (1 ed.). Bumi Aksara.

Siagian, S. P. (2014). Manajemen Sumber Daya Manusia. Bumi Aksara.

Siswandi, S.E, . M.M. (2017). Administrasi Logistik & Gudang (Kasus dan Aplikasi Perusahaan).

Siyoto, S. dan A. S. (2015). Dasar Metodologi Penelitian. Literasi Media Publishing.

Soeparno. (2015). Ilmu dan Teknologi Daging. (2 ed.). Gadjah Mada University press.

Sugiyono. (2013). Metode Penelitian Pendidikan (Pendekatan Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D). Alfabeta.CV.

Sugiyono. (2014). Metode Penelitian Pendidikan Pendekatan Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Alfabeta.

Sugiyono. (2015). Metode Penelitian Kombinasi (Mix Methods). Alfabeta.

Sugiyono. (2018). Metode Penelitian Kombinasi (Mixed Methods). Alfabeta.CV.

Sutha, D. W. (2018). Administrasi Perkantoran. Indomedia Pustaka.

Zeithaml, V.A., M.J. Bitner, D. D. G. (2013). Services Marketing: Integrating Customer Focus Across the Firm (6 ed.). Mc.Graw-Hill.

Publikasi dalam konfrensi atau seminar

Agustina Rante. (2015). Pengaruh kompensasi finansial dan pengembangan karir terhadap kepuasan kerja pegawai di sekretariat daerah kabupaten lanny jaya. Jurnal ekonomi dan bisnis.

Aldi Putra. (2021). ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PENENTUAN HARGA JUAL DAGING DI PASAR BATUSANGKAR. In skripsi (Vol. 5, Nomor 3).

Alifah, W. N. (2017). Pengaruh DPS, EPS, NPM, ROA terhadap Harga Saham perusahaan Perbankan di BEI. Jurnal Ilmu dan Riset Manajemen, 6, 9.

Bainhana, R. M., Sio, S., & Kia, K. W. (2021). Analisis Perilaku Konsumen dalam Membeli Daging Sapi Di Kota Kefamenanu Kabupaten Timor Tengah Utara. Jas, 6(1), 14–17.

Fatturahman. (2013). Penanganan Daging Sapi. In referensi Industri dan Teknologi Pangan Indonesia. FoodReview.

Gunawan L. (2013). Analisa Perbandingan Kualitas Fisik Daging Sapi Impor dan Daging Sapi Lokal. Jurnal Hospitality dan Manajemen Jasa, 1(1), 146–166.

Hidayat, T. R. (2020). Preferensi Konsumen Membeli Daging Sapi Lokal Versus Daging Sapi Impor (Studi Kasus Pada Pasar Senen Jaya , Blok III Jakarta). Journal of STEI Ekonomi, XX(Xx), 1–31.

Jamaluddin, A. A., Aisyah, N., & Suhaimi, M. (2022). Consumer Preferences for Imported Beef Meat Purchasing in Johor Bahru. 13, 38–48.

Maulidah, M., Rahayuningsih, E. S., & Ambariyanto, A. (2021). Analisis Permintaan Daging Sapi Masyarakat Madura (Studi Kasus Kabupaten Sampang). Buletin Ekonomika Pembangunan, 1(2), 29–43.

Rachman, et al. (2017). Biaya Transaksi Dan Nilai Tambah Pada Rantai Pasok Daging Sapi Di Kota Bogor. Jurnal Manajemen Dan Agribisnis, 14 No. 1, 22–31.

Sonbait, L. Y. (2011). Kesukaan Konsumen Terhadap Produk Olahan Daging Sapi Di Kota Manokwari. Agrinimal, 1(2), 71–75.




DOI: https://doi.org/10.31334/jambis.v3i2.3088

DOI (PDF): https://doi.org/10.31334/jambis.v3i2.3088.g1470

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 JAMBIS : Jurnal Administrasi Bisnis

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

JAMBIS : Jurnal Administrasi Bisnis

ISSN 2775-2615 (Media Online)
Email :  [email protected]
Website: http://ojs.stiami.ac.id/index.php/JUMABI/index

 

INDEKS BY: