Pelatihan Pembuatan Abon dan Label Kemasan Produk Olahan Ikan Mas di RW. 07 Desa Ciasihan

Erneza Dewi Krishnasari, Yaddarabullah Yaddarabullah

Abstract


Ciasihan Village is one of the villages in Pamijahan Sub-District, Bogor Regency. Most of the land is paddy field so that many residents work as farmers. But besides farming, the residents also have ponds for the cultivation of tilapia and carp. At the time of fish harvest, residents sell the fish without being processed so the selling price tends to be low. To increase their income, an effort is needed to increase the added value of the fish by processing it into fish floss. To sell the product, it must be packaged well so it is easy to recognize and use. Based on this background, the empowerment given to the villagers of Ciasihan includes training on making the fish floss and making packaging labels. The purpose of this empowerment is not only to make food more durable, but also to provide a visual identity for the processed food products of Ciasihan Village.    

Keywords


Training, fish floss, visual identity design

Full Text:

PDF

References


Agustina, Wawan. 2011. Teknologi Pengemasan, Desain, dan Pelabelan Kemasan Produk Makanan. Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia (LIPI). Subang

Badan Penelitian dan Pengembangan Kelautan dan Perikanan Kementrian Kelautan dan Perikanan. 2016. Rekomendasi Teknologi Kelautan dan Perikanan 2016. Jakarta: Kementrian Kelautan dan Perikanan

Handanari, T., Yuwono, T., Paulus, T. F., Azizah, N., & Ramadhani, A. P. (2016). Rekomendasi Teknologi dan Perikanan. Jakarta: Badan Penelitian dan Pengembangan Kelautan dan Perikanan Kementrian Kelautan dan Perikanan.

Heryanto, F., Natadjaja L., dan Rika Febriani. 2018. Perancangan Desain Kemasan dan Media PRomosi Abon Ikan Asin UMK Sayu Sejahtera. Jurnal DKV Adiwarna vo;. 1 no. 12. Surabaya: Universitas Kristen Petra

Kusumayanti, H., Astuti, W., dan RTD Wisnu Broto. 2011. Inovasi Pembuatan Abon Ikan sebagai Salah Satu Teknologi Pengawet Ikan. Jurnal Gema Teknologi Vol. 16 no. 3. Semaran: Universitas Diponegoro

Mukhtar, Syukrianti dan Muchammad Nurif. 2015. Peranan Packaging dalam MEningkatkan Hasil Produlsi Terhadap Konsumen. Junral Sosial Humanioran Vol. 8 No. 2

Nugrahani, R. 2015. Peran Desain Grafis pada Label dan Kemasan PRoduk Makanan UKM. Jurnal Imajinasi Vol. IX no. 2. Semarang: Universitas Negeri Semarang

Nurani, D., & Amar, A. (2011). Modul Pembelajaran Bindag Pangan Pengolahan Hasil Pertanian, Perikanan dan Kelautan. Jakarta: LP3M Institut Teknologi Indonesia.

Polutu, Kasumi A., Rieny SulistijowatiS, dan Faiza A. Dali. 2015. Pengaruh Jenis KEmasan dan Lama Penyimpanan pada Suhu Ruang terhadap Nilai TBA Abon Ikan Sidat. Jurnali Ilmiah Perikanan dan Kelautan Vol. 3 no. 4. Surabaya: Universitas Airlangga

Rahmawati, F. 2013. Pengemasan dan Pelabelan. Modul Pelatihan Kewirausahaan bagi Kelompok UPPKS BPPM DIY.

Roesfitawati. (2017). Desain Kemasan Produk Makanan Olahan. Jakarta: Direktorat Jendral Pengembangan Ekspor Nasional Kementrian Perdagangan.

Samodro (2018). Modul Mata Kuliah Desain Kemasan. Bintaro: Universitas Pembangunan Jaya

Santi, F.U. 2015. Teknik Pengemasan dan Labeling Produk Makanan. Makalah Pengabdian Masyarakat Desa Bejiharjo, Gunungkidul. Yogyakarta: Universitas Negeri Yogyakarta

Widodo, A. S., Octavia, E. R., Munib, J. A., Studi, P., & Komunikasi, D. (2016). TEKNIK PERANCANGAN LABEL DAN KEMASAN PRODUK TEKSTIL KONVEKSI BAGI SISWA SMK DI SURAKARTA. Peningkatan Kapabilitas UMKM Dalam Mewujudkan UMKM Naik Kelas, 386–394.

Yaddarabullah, Y., Baskoro, L., Nurulhaq, B., & Ramayanti, R. (2019). Kegiatan Inkubasi Bisnis Mengebangan Technopreneurship Di Kalangan Mahasiswa Universitas Trilogi. Jurnal Qardhul Hasan : Media Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(1), 1–6.




DOI: https://doi.org/10.31334/jks.v2i2.731

DOI (PDF): https://doi.org/10.31334/jks.v2i2.731.g429

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 Jurnal Komunitas : Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

 

_____________________________________________

Jurnal Komunitas : Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat

ISSN 2621-6434

Email : jurnalkomunitas@stiami.ac.id
Email : jurnalkomunitas1@gmail.com

Website: http://ojs.stiami.ac.id/index.php/jks

 

 

 

 

View My Stats