Implementation of Warehouse Receipt System in Food Warehouses in Kudus District
Abstract
The results of this study indicate that SRG has great potential to improve the welfare of farmers and advance the agricultural sector in Kudus Regency. However, to overcome various obstacles that hinder the implementation of SRG, serious efforts are needed from various parties, namely: Increase public knowledge and awareness about SRG; simplify the process and requirements for using SRG; improve SRG infrastructure, including information systems and warehouses; improve the ability of farmers to obtain financing through SRG; and improve cooperation between related agencies.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Achmad Fachruddin & Lestari Rahayu (2017). “Evaluasi Prasyarat Keberhasilan Sistem Resi Gudang di Kabupaten Bantul”. AGRARIS-Journal of Agribusiness and Rural Development Research. Vol 3 No.2 Juli 2017. 103-111.
Ashari. (2011), Potensi dan Kendala Sistem Resi Gudang (SRG) untuk Mendukung Pembiayaan Usaha Pertanian di Indonesia. Forum Penelitian Agro Ekonomi, Volume 29 No.2: 129-143.
Badan Pusat Statistik (2021).“Kudus Dalam Angka 2021” diakses pada 20 Agustus 2023 https://kuduskab.bps.go.id/publication/2021/02/26/8ccab7632fc4dda34e73d8e3/kabupaten-kudus-dalam-angka-2021.html
Bagas Haryotejo, (2013). “Analisis Korelasi Faktor yang Mempengaruhi Implementasi Sistem Resi Gudang (SRG) di Daerah” Jurnal Bina Praja, Vol 5 Nomor 2 Edisi Juni 2013: 91-100.
Endang dan Moh Mustofa, (2018). “Analisa Faktor-Faktor yang Menjadi Kendala Pelaksanaan Sistem Resi Gudang (SRG) Kabupaten Bojonegoro” Journal Research and Analysis: Economy, 45-51.
Erma Suryani, Erwidodo, Iwan Setiadjie Anugerah (2014). “Sistem Resi Gudang di Indonesia : Antara Harapan dan Kenyataan”. Analisis Kebijakan Pertanian. Vol 12 No.1 Juni 2014: 69-86.
Hariyadi, P. (2010). Penguatan Industri Penghasil Nilai Tambah Berbasis Potensi Lokal Peranan Teknologi Pangan untuk Kemandirian Pangan. PANGAN, Vol. 19 No. 4 Desember 2010: 295-301, 19(4), 295-301.
Hariyadi, P. (2013). Penganekaragaman Pangan: Peranan Industri untuk Penguatan Ketahanan Pangan Mandiri dan Berdaulat. Disampaikan pada Simposium Pangan Nasional Indofood, 2-3.
Khoirul Hidayah (2021). “Analisis Kritis Pengaturan Sistem Resi Gudang dalam Mendukung Sektor Pertanian di Indonesia”. De Jure-Jurnal Hukum dan Syariah. Vol 13 No 2: 156-169.
Matthew B Miles dan A Michael Huberman Penerj. Tjetjep Rohendi Rohidi Mulyarto. Analisis Data Kualitatif: Buku Sumber Tentang Metode-Metode Baru. 1992.UI Press : Jakarta.
Nazam, M., Sabiham, S., Pramudya, B., & Rusastra, I. W (2011). Penetapan Luas Lahan Optimum Usahatani Padi Sawah Mendukung Kemandirian Pangan Berkelanjutan Di Nusa Tenggara Barat. Jurnal Agro Ekonomi, 29(2), 113-145.
Prayitno, G., Hasyim, A. W., Subagiyo, A., Dinanti, D., & Roziqin, F. (2022). Ruang Berketahanan Pangan: Menjawab Tantangan Produksi Pangan Berkelanjutan dengan Optimasi Keruangan Menuju Indonesia Berdaulat. Universitas Brawijaya Press.
Samidjo, J., & Suharso, Y. (2017). Memahami pemanasan global dan perubahan iklim. Online Journal of Ivet University, 24(2), 36-46.
Sinabang, L., Anggraeni, D., & Aliudin, A. (2021). Elastisitas Produksi Dan Efisiensi Penggunaan Faktor Produksi Padi Sawah Pada Berbagai Tingkat Luas Lahan Garapan Di Kabupaten Tangerang. Jurnal Ilmu Pertanian Tirtayasa, 3(2).
Sutriono Edi, Hermanto Siregar, Lukman Mohammad Baga, Arif Imam Suroso, (2019) “Analisis Pemangku Kepentingan Rantai Pasok Rumput Laut Indonesia Berbasis Sistem Resi Gudang”, Buletin Ilmiah Litbang Perdagangan, Vol 13, No.2, 281-308.
DOI: https://doi.org/10.31334/logistik.v7i2.3613
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Jurnal Logistik Indonesia
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
View My Stats
____________________________________________
Jurnal Logistik Indonesia
ISSN 2579-8952 (media cetak), 2621-6442 (media online)
Email : [email protected]/[email protected]
Website: http://ojs.stiami.ac.id/index.php/logistik